Guru O Guru

Puisi Guru Oh Guru – Usman Awang

Berburu  ke padang datar
Dapat rusa belang kaki
Berguru kepala ajar
Ibarat bunga kembang tak jadi
(dedikasi kepada Hari Guru dan guruku tercinta)

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat “cikgu” kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

USMAN AWANG
1979

About these ads

43 Responses to Guru O Guru

  1. [...] dengan penambahan dari Puisi Guru O Guru oleh Usman [...]

  2. Reza berkata:

    Wow……. Ebat bngt puisiny…….. bikin aq terharu…. Hiks Hiks

  3. zarin firdaus berkata:

    buatkan saya rasa tak sia-sia pilih kerjaya guru

  4. ZAI berkata:

    kerjaya guru semakin mencabar tapi semakin tidak dihargai. W/bgmn pun amanah tetap dipegang, janji tetap dikota.

  5. aida najwa berkata:

    ok la best .

  6. pantun yang sangat bermakna bagi seorang guru.

  7. khaliesa berkata:

    best ar gak..

  8. anni berkata:

    Sedihnya..membaca dan menghayati sajak ini..bersyukur memilih kerjaya ini..Biarpun tidak dihargai di dunia..semoga Allah menghargai kita di akhirat..Amin

  9. Guru Brunei berkata:

    wow, sajak ani sangat puitis, bermakna n segar sampai bila-bila. terharu eh.

  10. [...] Guru O Guru BERBURU ke padang datar Dapat rusa belang kaki Berguru kepala ajar Ibarat bunga kembang tak jadi (dedikasi kepada Hari Guru dan guruku tercinta) [...]

  11. SARAH berkata:

    Terharunya……….

    bila dengar puisi nie…
    by the way.. puisi memang sedap sangat2 best dan bagus

  12. shinta berkata:

    buatin puisi ttg sahabat dong, kutunggu yaa…

  13. [...] Guru O Guru BERBURU ke padang datar Dapat rusa belang kaki Berguru kepala ajar Ibarat bunga kembang tak jadi (dedikasi kepada Hari Guru dan guruku tercinta) [...]

  14. GTA berkata:

    I am Proud To Be A Teacher…..

    Teacher Touch The Future…..

    hm….anyone can translate this Poem into English Language???

  15. kelompen berkata:

    puisi yg menyatakan keiklasan dan sanjungan hatibudi pendidik, amat bermakna..

  16. MANGKUK berkata:

    puisi ini membangiktkan semangat u tk menjadi seorang guru..alhamdulillah….julai 2009 ini daftar di UPSI

  17. nor azura ahmad shah berkata:

    puisi ini amat memberi kesan mdlm kepada diri ini sbgai seorang guru biasa,sungguh bersemangat dan memberi motivasi

  18. wan amira berkata:

    puisi ni sya rasa mmg sesuai bg guru yg sayangi

  19. anna berkata:

    sangat puitis..

  20. muhammad shuib berkata:

    buat lagi banyak puisi tentang guru-guru sekolah ye!

  21. Eckha(sma 4 pare) berkata:

    puisix bagus n mnyentuh baget……….

  22. K.muhami berkata:

    Tuhan, inilah bisikan manja dari suara hati yang paling halus, Usman Awang. Kalau bukan kerana puisi ini, tiadalah saya( dan ramai lagi) mengenali kalimah ‘cikgu’

  23. nur nasrulloh berkata:

    ass mas awang puisimu kubacakan di TMII di acara reuni SMK N 1 Kutoarjo… maaf ada kata yang tak kumengerti … maaf ya… sedikit ku gubah. terima kasih

  24. yun johorian berkata:

    hebat! sy akan sematkan utk gnerasi mndatang…hehehe…srius! xmain2 pn..mmg smangat..

  25. noramini berkata:

    MINIEY SAYS;
    FEBUARI 7 2010;
    SALAM PUISI INI SANGAT PUITIS AND BEST SEKALI NANTI BUAT BANYAK-BANYAK TAU………

    DENGAN LAFAZ WASALLAM

  26. shahiela berkata:

    boleh buat pantun about terima kasih guru?? please i need it.it urgent!

    • Jamily berkata:

      Pergi berburu berganti-ganti
      Mendapat rusa belang dikaki
      Engkau lah guru manusia sakti
      Menebar jasa ilmu dan bakti

      Jasa sucimu tidakku lupa
      Jadi pedoman sepanjang hayat
      Kata hikmatmu tidak kan alpa
      Peneguh iman menjadi hikayat

      Harap Shaheila terima pantun ini ya…

  27. nabila ilani bt ab aziz berkata:

    thank u very much sebab membuatkan projek sempena hari guru saya menjadi and i hope the people want to take care about this.

  28. tarmizi berkata:

    sesiapa tolong terjemahkan maksud pantun permulaan di atas…terima kasih..

  29. chandra berkata:

    GURUKU ADALAH calon ISTERIKU

    dulu ..ku anggap kau adikku

    dimana aku ingin mengajarimu

    dulu…yang terlihat adalah lucumu

    yang ada hanya senyum polos dan tawamu

    telah lama berlalu….

    kau makan kenyang tiap waktumu

    hingga kini kau terlihat ber ilmu

    sekarang kau adalah sahabatku

    dimana agenda dakwah mulai bersatu

    aku ke barat kau ke barat

    aku ke timur kau ke timur

    demi dakwah kau mengikutiku

    hingga tiap ku temui matahari tenggelam

    pasti ku temui lesung manis pipi mu!

    kiriman sms mu menggetarkan hp ku

    kata kata indah mu menggetarkan hatiku

    apakah ini?????

    apakah aku terbuai nafsu?

    atau kah aku diarahkan untuk belajar

    sesuatu?

    memang aku akui…setelah bersamamu akal

    sehat ku membatu

    justru aku belajar padamu… bahwa asa ku

    yang terfokus padamu,

    bahwa gerakku yang ingin dilihat oleh mu

    bahwa curahan pikiranku hanya untuk menarik

    perhatianmu

    adalah kesalahan besar…

    kau ajari aku lewat kata kata halus mu

    tentang ikhlas,

    tentang Allah,

    tentang syari’at,

    tentang bagaimana mendidik anak anak..

    kau mengguruiku disaat akal sehat ku

    longsor karena cantikmu

    kau mengguruiku disaat perasaan ku bimbang

    tak tentu karena mu

    kau mengguruiku disaat khilafku memandangmu

    kau ajari aku agar hanya menyimpan Allah di

    hatiku dan memposisikan mu di sampingku

    ikhtiarku adalah mendekati ibumu

    agar menampung maksud hatiku

    ikhtiarku adalah memenuhi kebutuhan

    kuliahmu agar kau mulai menganggapku

    ikhtiarku adalah berdo’a pada Alloh

    agar kau menjadi isteriku

    ikhtiarku adalah melamarmu dan menikahimu

    agar aku punya guru di kamarku, di ruang

    tamuku, di benihku yang ada padamu kelak,

    semoga Alloh bisa mnyampaikan pada hati mu

    kalau aku berkata

    “guruku terimalah aku jadi suamimu dan

    ajari lah aku dan anakku”

  30. ariah berkata:

    Bila dah jadi cikgu barulah tau begitu susah dan besarnya pengorbanan seorang guru mendidik kita..Rasa x terbayar jasa seorang guru..

  31. AJ berkata:

    Terima kasih cik gu…
    Pengorbanan mu tidak ternilai bak permata..
    Hidup matimy ku kenang sentiasa..
    SEmoga segala pegorbanan diberkati yang esa..

    Muridmu

  32. nathania berkata:

    aq sk bngt puisinya sngt menyentuh

  33. nathania berkata:

    TEACHER IS THE BEST!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!I LOVE TEACHER SO MUCH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  34. Rose berkata:

    can u make an english puisi???????????????????????????????????????????????????????”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`

  35. titania S.P berkata:

    puisi guru nya bgusss… i like u

  36. hana berkata:

    Alahai galaknye die nak jadik suami kepada cikgu pulak tu!!!Habiskanlah dulu segala kerja dan tanggungjawab baru lah cikgu tu terima### Itu pun belum tentu lagi…Ha…10

  37. Fiza adi Prayoga berkata:

    Aku menangis membaca puisi-puisi ini, Aku pernah bandel semasa masih duduk di bangku sekolah. Maafkan Aku Guruku.., Kini Aku melanjutkan perjuanganMu.

  38. hamba allah berkata:

    jasa mu tidak ternilai ..
    engkau mengaja tanpa mengira masa dan penat lelah …
    ckgu biar pon engkau mrh bkn sebab aper cuma ingin mendidik kami…
    cikgu walaupun saya dh tiada lg di sekolah situ namun hati saya masih lg di situ …
    hati mengatakan ingin kembali sekolah dlu namun aper kan daya ingin melanjutkan pelajaran ..
    cikgu engkaulah ibu dan ayah kami yg kedua di sekolah …
    fikiran ku masih lg di sana , ingin kembali sekolh dahulu , ingin melihat wajah mu setiap hari , ingin mendegar leteran mu setiap hari , semua io2 menjadi satu kenagan bg ku dan aq ingin benda itu belaku lg …

    cikgu englau yang terbaik bg ku ..
    beruntung ku berjumpa ngn mu ….
    beruntung mu ajr ku ..
    beruntung ku sekolah di situ ..

    cikgu lah the best …
    sayang cikgu … muahhhh !!!

    selamat hari guru …

  39. cikgu ahmad berkata:

    Saya dah bersara tapi masih terus mengajar. Cikgu-cikgu yang lain pun minta macam tu le. Mengajar tak boleh berhenti………

  40. Cikgu Mi berkata:

    “Terima kasih” untuk semua guru yang mengajarku, tahniah untuk guru yang menjadi guru, semoga budi dan bakti kalian tetap mekar dan mewangi di taman firdausi. Kukurimkan “Al Fatehah” untuk guru-guruku yang telah menyahut seruan Ilahi, semoga ilmu yang kautaburkan untukku dan anak didikmu yang lain menjadi wangian yang melingkari kebahagiaanmu di alam abadi. Semoga aku juga dikurniakan kekuatan dan semangat yang kental untuk terus menabur bakti menyebarkan ilmu Ilahi sebagaimana kalian. Doakan aku…

  41. Saul berkata:

    I don’t even know how I finished up here, however I assumed this put up was great. I do not realize who you’re however definitely you’re going to a well-known blogger for those who are not already. Cheers!

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 118 other followers

%d bloggers like this: