Advertisements
 

Tentang Blog

Blog ini memuatkan himpunan puisi klasik dan moden yang segar sepanjang zaman, nukilan penyair terkenal seperti Khalil Gibran, Umar Khayyam, Chairil Anwar, Jalaluddin Rumi serta puisi moden karangan sasterawan negara seperti Usman Awang serta penulis moden yang lain.

Turut diselitkan sekali puisi tradisional Melayu seperti pantun, syair, nazam dan gurindam.

Puisi-puisi ini diharapkan dapat memberikan inspirasi kepada semua penggemar puisi.

Disclaimer

Puisi yang dimuatkan di dalam blog ini hanyalah untuk koleksi peribadi sahaja dan tatapan pembaca blog. Kesemua puisi ini diperolehi dari pencarian di internet dan juga rujukan dari buku-buku sastera tanahair dan luar negara.

———————————

Rahsia Doa Pengasih
Rahsia Doa Pengasih. Keterangan lanjut, sila klik sini.


Panduan Memikat Wanita. Keterangan lanjut, sila klik sini.


Rahsia Senang Hamil. Nak tau, sila klik sini.

Advertisements

114 Responses to Tentang Blog

  1. radit hara putera says:

    langit terang kapan datang?
    masih kah gelap jadi hujan
    yang kutunggu melati bertangkai tuju
    surga wewangi yang kupanggil sayang
    dalam binyang mana kau berpijar?

  2. langit terang kapan datang?
    masih kah gelap jadi hujan
    yang kutunggu melati bertangkai tuju
    surga wewangi yang kupanggil sayang
    dalam bintang mana kau berpijar?

  3. dhuat79 says:

    Assalamualaikum Tuan Rumah

    Sekadar bertanya…

    Pantun REBEL/Pejuang tiadakah?

  4. iqbal prawira says:

    ku eja terus tiap huruf sehingga terbentuk sebuah kalimat yang aku persembahkan kepada tuhanku segala sumber keindahan dan keagungan.

    mau tanya kumpulan puisi M. iqbal bagaimana memperolehnya?

  5. Feta says:

    Wow… Salut buat materi blog, gmn ngumpulin puisi2 yang udh klasik??? Oh ya salam kenal cuz saya poengguna baru di dunia Blog

  6. Feta says:

    Wow… Salut buat materi blog, gmn ngumpulin puisi2 yang udh klasik??? Oh ya salam kenal cuz saya poengguna baru di dunia Blog

  7. Feta says:

    wow… salut dengan materi blog, gmn crNya ngumpulin puisi klasik??? Oh ya salam kenal ya cuz saya pengguna baru di Dunia Blog ^_^

  8. Abdul Rahman says:

    Sudah 800 tahun engkau meninggalkan kami, tapi syairmu tetap mengenang dihati kami, dengan syairmu engkau tundukkan matahari yang begitu panas, dengan syairmu engkau terangkan hati kamu yang tertutup rembulan. engkau sang penyejuk Qolbu

  9. Blog ini cukup membantu saya dalam mempelajari tokoh2,dan lain2 m,engenai dunia sastra dan saya menemukan web ini tan pa sengaja!

  10. Lola says:

    Terima kasih yang teramat amat untuk tuan rumah. Sampaikan salam Cinta ku kepada A Samad Said. Dan teruskan perjuangan mu dalam menghimpun keindahan puisi. Daku kan terus meminati blog mu dan mendoakan kesejahteraan mu selalu. Amin

  11. Juwita Maya says:

    Memang aku minati akan syair dan puisi..dan akan terus menyokong

  12. jessica says:

    SALUT!!! bener2 bantu aku untuk mempelajari sastra indonesia. AKU CINTA SASTRA INDONESIA!

  13. Utari says:

    Puisi, aku seneng banget baca puisi. Terus maju sastra Indonesia!!!

  14. isyraq says:

    Salam…
    Semoga Anda diberkati dan dicurahi taufik oleh-Nya..
    Saya sangat menikmati lantunan puisi yang Tuan share di blog ini..
    Semoga Anda merupakan misdak hadis “khairunnas an’fahum linnas”
    Puisi-puisi sufistik, Rumi sangat mengobsesi saya..
    Terima kasih..

    http://www.isyraq.wordpress.com

  15. firdaus rahmatullah says:

    yang dicari manusia bukanlah sekumpulan nama
    bukan pula berwujud pada bentuk fisik semata,
    hanyalah yang tahu apa itu manusia dapat mengartikan hidup.
    hidup yang selalu menguji hati kita
    menumbuhkan niat kita.
    tentang perjuangan
    dan apa saja yang berpagut pada hidup itu.
    pada akhirnya, muncullah suatu bentuk penghidupan
    yang diharapkan dari manusia itu sendiri.
    itu saja!

  16. Salam kenal, blog ini sabagai salah satu aacuan saya dalam duni sastra

  17. giornale says:

    hiii for Italy!

  18. Ivan Hutajulu says:

    Atas nama semua kemunafikan yang melekat lebur
    Demi segala tipudaya meresap dijantung
    Kusempatkan doa penuh prasangka dan jauh dari khusyuk
    Terimakasihku untuk tuan…Doa ini kulayangkan pada Sang Waktu

  19. salam kenal…seneng banget bisa berkunjung keblog ini…sipppp.deh!

  20. boleh kasih izzah email donk…thanks…so…much!

  21. D'Vitha says:

    dari hatiku yang paling dalam, sumpah swerrr deh!
    Chairil Anwar IS THE BEST BEST BEST!!!!!!!
    tujuan ku klu ku lulus sma, aku bkal langsung ziarah ke makam chairil!
    semoga dosa2nya diampuni m ALLAH, tentang hidupnya yang bohemian dan sikapnya yang perlente!
    I hope!!!!!

  22. zabidin13 says:

    satu usaha yang murni teruskan perjuangan mengembangkan khazanah kesusasteraan tanah air. syabas.

    • Fitrah says:

      Tiada kata seindah bahasa.
      Sesungguhnya cintailah bahasa ini kerana ia adalah lambang jati diri kita.
      Biar kemodenan kian merapati jangan biarkan bahasa ibunda hanyut ditelan arus kemodenan itu.=_)

  23. Irwan Nu'man says:

    salam budaya!
    dimana saya bisa mendapatkan buku :
    – Tiga Menguak Takdir (1950) (dengan Asrul Sani dan Rivai Apin)
    – Aku Ini Binatang Jalang: koleksi sajak 1942-1949″, diedit oleh Pamusuk Eneste, kata penutup oleh Sapardi Djoko Damono (1986)
    – Pulanglah Dia Si Anak Hilang (1948), terjemahan karya Andre Gide.
    sekarang saya berada di Bandung.

  24. m zaki arif says:

    sila masuk http;//www.zabidin13.wordpress.com untuk menikmati sajak-sajak saya. terima kasih.

  25. Roza says:

    Saudara,

    Saya mmg meminati sungguh buku khalil gibran ni…
    Saudara ada cadangan tak bagaimana saya bole mendptkan buku penyair ni seperti khalil gibran…

    Diharap dpt memberikan cadangan…

  26. Seorang mubaligh Islamabad berkata dia terlalu kepingin mendekati masyarakat Melayu. Ditanya mengapa? Dia terpesona melihat keindahan diri Melayu yang pernah ditemuinya. Melayu itu terlalu penyantun, peramah, pemurah dan berhemah. Maka benarlah kata Hikmah seribu tahun dulu: “Bahasa Menunjukan Bangsa”.

  27. terima kasih kerna menyediakan ruang yg banyak untuk penyair khalil gibran.puisinya sgt saya minati. syabas & tahniah kerna blog yg sebagus ini.Nyata anda seseorang yg mencintai puisi.

  28. ronisumarto says:

    mas ada koleksi puisinya Robert Frost gak? lengkap dengan pemaknaannya. ini penting banget untuk skripsi saya. tolong mas ya??

  29. Teruskan usaha sebegini rupa. Banyak manfaat kepada perkembangan kesusasteraan Melayu tanah air. syabas.

  30. hairi says:

    hidup bagaikn mimpi,

    mencari stu pasti,

    tatkala liku2 hidup ini,

    menempuh rintih ilusi,

    aku disini,

    tercari2..

    mimpi itu indah,

    mimpi itu berseri,

    terserlah kilauan pelangi,

    ditambah kekuatan mentari,

    cantik kenangan diingati,

    tp aku msih lg disini,

    mencari lagi..

    manusia asyik bermimpi,

    dengki menghasut diri,

    amal ditolak tepi,

    saling membenci sesama diri,

    rosak akidah,rosak hati,

    ptutkah aku disini??

    lupakah kamu kebesaran ilahi,

    mencipta ruang pelbagai dimensi,

    mencucuri rahmat dgn rezeki,

    ditambah rahmat hidayah suci,

    dan aku berdiri disini,

    xusah dicari lagi,

    kerana itulah destinasi,

    ikutan generasi..

  31. azman says:

    ada website yg populer di internet http://www.duniasastra.com sdh pada lihat?

  32. AZAM says:

    TERIMA KASIH. SATU USAHA MURNI MENGHIMPUNKAN KARYA KREATIF. MUNGKIN BOLEH MENDAPATKAN SEBUAH KARYA PUISI TERJEMAHAN YANG PERNAH TERSIAR DI DEWAN SASTERA HASIL ANGKARN KALAYANAPONG DARI THAILAND BERJUDUL AKU KEHILANGAN KAU. PUISI TERJEMAHAN YANG SANGAT MENGESANKAN.

  33. azizi says:

    salam,

    came upon your blog by chance,
    justwonder where did you get the poem (my poem i guess) (title: BELAJARLAH)

  34. aku pemuisi juga.
    singgah di teratak puisi ku.

    puisihatisipari-pari.blogspot.com

    kita bercerita di sana ya!

  35. aku pemuisi baru.
    singgah di teratak puisi ku.

    puisihatisipari-pari.blogspot.com

    kita bercerita disana

  36. Ria Darwina says:

    USAH KAU PERGI DARI SINI

    Jangan selangkah kau gerakkan kakimu dari sini
    jika kau belum bisa dengan dunia penyair ini
    usahlah kau pergi membawa hati
    selagi kau belum kenal dengan dunia penyair ini
    disini penyair terkenal ternama
    segar segala puisi untuk menemani hati kau sepi

    ~Ria Darwina~

  37. *~SEPI…~*

    kataku pada bintang;
    “ingin ku petik dirimu agar menjadi peneman hidupku…
    kerana kaulah bidadari bintang yang satu…
    hanyalah dirimu…”

    p/s: dedikasi buat NOR SABRINA SULAIMAN, bidadari bintangku…

    nukilan,
    MOHAMMAD HAFIZ ABDUL LATIFF
    BOTA KIRI, PERAK.

  38. Nuur Diana Syuhada Abd Ghaffar says:

    singgah la ke laman web saya iaitu http://i-diana.webnod3.com

  39. Nuur Diana Syuhada Abd Ghaffar says:

    maaf silap… http://i-diana.webnnode.com/

  40. cendana sari says:

    Tahniah, satu usaha yang murni.Sudah lama saya mencari blog yang sebegini.

  41. Hendrayana says:

    KATA SIGAGAL

    Pernah kah kau bertanya pada Tuhanmu mengapa Dia ciptakan takdir
    Sehingga tak ada yang dapat mengubahnya satu makluk pun.

    Pernahkah kau bertanya kepada Tuhanmu mengapa Dia ciptakan kenikmatan.
    Sehingga membuaimu dan membuatmu terlupa untuk berterima kasih.

    Pernahkah kau bertanya kepada Tuhanmu Mengapa Dia ciptakan kesengsaraan
    Sehingga membuatmu kufur dan memaki atas kemalangan mu

    Pernahkan kau bertanya jika aku gagal sebetulnya salah siapa…
    Pernahkah kau bertanya jika aku tertipu sebetulnya salah siapa…
    Pernahkah kau bertanya jika aku tak mampu sebetulnya salah siapa…..

    Bukan kah Tuhan yang menciptakan takdir…
    Yang menyebabkan aku jatuh pada lubang yang sama secara berkali-kali…
    Yang menyebabkan aku jatuh pada lembah yang paling hina

    Coba kau Tanya pada dirimu…
    salahkan sicacat ini jika menyalahkan keadaan…
    Jika sibuta ini tak pernah belajar membaca…
    Jika si tuli ini tak pernah mendengar kalimat 2 Mu…

    Sememtara orang-orang di luar sana bisa bersyukur atas segala keberhasilan,
    Atas segala kemujuran
    Atas segala kemenangan…

    Si gagal hanya bisa meratap dan menyesali mengapa dirinya dilahirkan…
    Atas segala jawaban yang tak pernah dia temukan….

    Kunjungi:www.facebook.com dengan alamat “h_kasep20@yahoo.co.id”

  42. elly sofea(smk tmn keramat) says:

    aku cinta ____.walau apa pun…,aku akan pastikan ati ku untuk dia….mmmmmm…….

  43. Amni Jagat says:

    Salam sastera,terima kasih kerana menyiarkan sajak saya di laman blog anda. Salam hormat dari saya. Sudikan melayari blog seni saya di: http://www.zirbadseni.blogspot.com

  44. suzann90 says:

    salam sastra,,
    blog ini menjadi semangat saya utk terus bergelut dlm dunia sastra…
    salam kenal juga…

  45. ANALIB says:

    SAYUP-SAYUP KEDENGARAN
    RIUAHAN BURUNG-BURUNG BERKICAUAN
    AKU TERMENUNG SENDIRIAN
    MENGENANGKAN MASA-MASA
    DULU . . .AKU DAN DIA
    UNKAPAN DIRI TIDAK DAPAT
    DIUNGKAP DARI KATA-KATA
    TETAPI DARI GERAK GERIKU
    JALANKU . . .DENYUTAN NADIKU

    TAT KALA AKU
    KESEPIAN TANPAMU
    DISISI AKU
    MERINDUIMU . .MERATAP
    DIRIMU YANG LAMA
    MENJADI TEMAN HIDUP
    AKU . .AKU . . AKU
    AMAT MENCINTAIMU

    BIAR HATI INI
    MENJADI SAKSI BAHAWA
    AKU TIDAK PERNAH MELUPAKAN
    DIRIMU WALAU
    SESAAT . .

    NUKILAN QAISHAH

  46. Dhamah Syifflah says:

    Sampai Ketemu Mu…

    Meraba-raba mengapai langit tinggi…
    Mendaki gunung mengejar mahligai…
    Kaki melangkah tersepit terpaut duri…
    Hajat dihati ingin terbang mencari Illahi…
    Namun tiada ruang untuk menerokai…

    Dalam lautan hidup kehidupan…
    Berenang-renang tanpa batasan…
    Makan di makan tidak dipedulikan…
    Hanya mengetahui diri dijadikan…
    Dimana diletakkan nanti tidak difikirkan…

    Kalimah tertera menyebut Dia…
    WujudNya pula tiada tempat tepatnya…
    Mata memerhati mencari cahaya…
    Atas bawah kiri kanan tiada jua…
    Tiada yang serupa manakah Dia…

    Muhammad berkata Allah mendengar…
    Melihat memerhati setiap gerak geri…
    Berkata disebalik halangan dinding…
    Hatiku bergoncang ingin mengetahui…
    akal menerjah lalu berkata…
    Sesungguhnya hanya Allah maha mengetahui…

    Disebalik bayang gelap malap…
    Dikejar digapai tidak dirasa…
    Hanya mengetahui Allah itu ada…
    Menitis air mengharapkan berjumpa…
    Tetapi apakan daya…
    Muhammad mendahului segala…
    Aku hamba hina tentu ke neraka…
    Mengharapkan kalimah sampai bila…

    ~Dhamah Syifflah~

  47. bestnye laman ini,,penuh dengan kesenian dan makna,,kesenian itu melambangkan jiwa seseorg penyair dan hiasan jiwa.

  48. TERIMA KASIH ALAM YANG MENEMANIKU Damainya awan disana,warna biru kekuningan kemesraan ,Ku lihat burung burung riang kesana sini,terasa bahagia…ku lihat langit disana syahdu sekali, sekali lagi ku berasa tenang…desir angin yg membelai jiwaku terima kasih aku ucapkan lantaran menghembuskan keinsafan dihati,lambaian pohon yg menari sekali lagi mengusik tarian seni jiwaku,tersentuh lamunanku.deruan air yg bertegur sapa,menceritakan kederasan peristiwa yg membuka kotak kenanganku,manusia disana menjadi hamparan sebuah hiasan tidak ku sentuh menceritakan kisahku..ciptaan tuhan yg simbolik aku tuliskan sebagai teman hidupku dikala ku kesepian..terima kasih wahai alAm yg menemaniku ……

  49. abuyon says:

    Salam tuan empunya dan semua. Untuk yang berjiwa penyair [yang ada blog atau medium lainnya], saya hadiahkan – Kalam Penyair

    Kalam Penyair

    Sejahtera untukmu wahai diri
    Seorang penyair dengan kalam
    Terlukis di kanvas rasa terpendam
    Penuh suci dan berdenyut dalam

    Cantik halamanmu wahai penyair
    Bagai taman yang indah mekar
    Penuh harum dan juta-juta warna
    Ada kumbang singgah sebentar
    Beroleh rasa sampai ke tasik fana

    Akan puisimu wahai penyair
    Ini pesanku si fakir hina
    Meniti bicara atas lidah Masuri
    Sebagai penyair kita harus berwatak jelas
    Kita harus berotak waras
    Harus berani dilempari bunyi
    Harus sanggup dihinggapi tuli

    Dari tarikan nafas,
    abuyon
    Madrasah Sains
    11 Jun 99 2.30 pagi

    Dengan rendah hati, jemput semua baca lagi ya di laman orang biasa, http://hijau-tinta.blogspot.com

    Juga, nak ajak kempen Ramadhan Zero Defect – baca detail di http://abuyon.blogspot.com

  50. JIWA MERDEKA

    Kita sering tersenyum ria
    tertawa gembira,
    hingga kita terlupa
    acap leka dan alpa
    asal usul dari mana,
    tujuan dan maksud utama-
    untuk apa dan bagaimana
    kita menjadi manusia.
    Hidup di pentas dunia pada maya,
    hidup sebeginikah kita selamanya?
    atau, nanti tiba ketikanya-
    seru datang bercerai nyawa;
    Kita tidak terkecuali siapa
    akan menjadi jasad tak terdaya
    detik masa yang pasti tiba
    tidak terlewat dan terawal janjinya
    terdampar sepi sendiri terselubung gelita
    tangis hiba, derita sengsara tiada guna
    andai kita tika masih bernyawa
    terdaya – diberi kudrat segala tenaga
    ingkar suruh dan perintah Maha Esa.

    Aduhai jiwa merdeka!
    Kembalilah kita
    sebelum berakhir masa,
    pulang ke tujuan mula,
    hindarkan maksiat segala,
    membersih dosa dan noda,
    membenih iman dan taqwa.
    Moga bererti langkah kembara,
    berseri sinar indah ke Syurga.
    Merdeka! Merdeka! Merdeka!

    Ratib Mursyidi
    Di hening Jumaat
    28 Ogos 2009/ 7 Ramadhan 1430
    Detik 1.32 pagi.
    Kota Damansara.

    http://rimbunanrindu.blogspot.com/

  51. JIWA MERDEKA

    Kita sering tersenyum ria
    tertawa gembira,
    hingga kita terlupa
    acap leka dan alpa
    asal usul dari mana,
    tujuan dan maksud utama-
    untuk apa dan bagaimana
    kita menjadi manusia.
    Hidup di pentas dunia pada maya,
    hidup sebeginikah kita selamanya?
    atau, nanti tiba ketikanya-
    seru datang bercerai nyawa;
    Kita tidak terkecuali siapa
    akan menjadi jasad tak terdaya
    detik masa yang pasti tiba
    tidak terlewat dan terawal janjinya
    terdampar sepi sendiri terselubung gelita
    tangis hiba, derita sengsara tiada guna
    andai kita tika masih bernyawa
    terdaya – diberi kudrat segala tenaga
    ingkar suruh dan perintah Maha Esa.

    Aduhai jiwa merdeka!
    Kembalilah kita
    sebelum berakhir masa,
    pulang ke tujuan mula,
    hindarkan maksiat segala,
    membersih dosa dan noda,
    membenih iman dan taqwa.
    Moga bererti langkah kembara,
    berseri sinar indah ke Syurga.
    Merdeka! Merdeka! Merdeka!

    Ratib Mursyidi
    Di hening Jumaat
    28 Ogos 2009/ 7 Ramadhan 1430
    Detik 1.32 pagi.
    Kota Damansara.

  52. Poezz Phietha says:

    salam kenal dari saya:
    “sang pemula” di dunia blogger
    dan senang berpusi.

    • jebat jantan says:

      taubat

      telah lama badai melanda,
      tidak kusedari,
      tidak pula aku amati,
      celaka lah aku!,
      segala nikmat terlarang aku rakus meratah,
      tidak aku bazirkan sama sekali,
      setan jaham!
      aku kah setan iblis itu?
      argh!…jiwa kecilku mencari jwpn
      untk mengkaburi imanku.
      ” YA’ALAAH aku hambaMU yg tewas.
      iman ku tidak seutuh anbia,
      tiupan taufan meruntuhkan iman ku,
      aku tewas!…..
      keluarkn diriku didalam kegelapan malam,
      terangilah prjalanan pulangku,
      terimalah taubat ku.

  53. jebat jantan says:

    “lantangkn suara lunak bak ombak yg menghempas pantai”.salam perkenalan dr jebat.teruskan usaha kalian

  54. mar says:

    mungkin boleh berikan sedikit pandangan?.terima kasih..

  55. saddam husen says:

    salam kenal bagus bngt blognya!
    ya profil pembuat blognya ada diman yah?
    aq cari- cari tak ada!ya bagus bngt berkarya terus yah!

  56. Samsudin Haji Abu Bakar says:

    Salam, setelah bertahun-tahun melayari internet barulah terpandang/terjumpa blog sebegini. Mungkin terlepas pandang gamaknya atau terlupa dengan niat sebenar melayari. Kita alpa terkadang masa. Akan ku lakarkan butir-butir puisi disatu masa nanti. Banyak puisi-puisiku entah kemana tidak pernah disunting maupun tidak pernah disentuh oleh mereka kerana ianya kekadang bersifat peribadi atau aku mula tiada nilai bg orang lain.

    Salam
    ORANG TUA

  57. ABI says:

    satu blog yang bagus..krn menghimpunkan syair terpilih untuk tatapan …semoga terus sukses

  58. setiakasih says:

    Salam…

    Blog ini sangat bermakna kepada semua peminat sastera dan puisi khususnya.

    Mohon, sudi-sudikanlah ke blog saya juga, menikmati kata-kata cinta.

  59. Irwan Bajang says:

    Penyair Indonesia datang berkunjung dan membaca2..
    sebuah usaha dokumentasi yang bagus untuk khasanag perpuisian Internasional..
    selamat dan tetap semangat!!!

  60. harisah says:

    Di sebalik kebenaran

    Adakah benar dalam kehidupan
    mereka yang mencari kebenaran
    lidah petah bicara harapan
    tapi hatinya jauh dari kebenaran

    Siapa berjalan di atas duri
    pasti merasa sakitnya kaki
    begitulah dunia hari ini
    setiap manusia akan lalui

    Masa berjalan setiap hari
    walaupun hampir kiamat dunia ini
    maksiat takkan hapus ke hari ini
    jika dakwah seperti ambia tidak di lakukan lagi

    Manusia gila mencari nama
    harta rebutan tak kira nama
    maksiat pula bermaharajalela
    siapa “Dia” mukmin di dunia

    Lidah mudah menginsafi
    tapi hatinya dusta setiap hari
    kaki melangkah menuju illahi
    renunglah untuk diri sendiri

    Wahai insan mengaku dirinya bersih
    lihat dan cerminlah diri sendiri
    Adakah kamu sebaik nabi
    berkorban demi agama sendiri

    Cerminlah…

  61. melayu maju says:

    Tahniah. Usaha yg terpuji.

  62. annahs says:

    Promosi|

    Bengkel Penulisan Puisi

    Pembimbing : (Prof. Rahman Shaari)
    Tarikh : 7 Febuari (Ahad)
    Tempat : Pusat Belia Antarabangsa, Cheras (ICY)
    Masa : 9 pagi – 4 petang
    Puisi : Menyertakan sebuah puisi / sajak
    Yuran bengkel : RM 100.00

    Segala pertanyaa sila rujuk http://ejenmanuskrip.blogspot.com atau hubungi serunai faqir di emel ejenmanuskrip@yahoo.com

  63. A.Istuyawan says:

    Setengah Matiku

    Bulan penuh utuh terang utuh
    Malam menyingkap tabir gelap pekat
    Tersudut aku bertekuk, menunduk
    Bintang sinaran kian jauh kemilau
    Semilir angin mengiris gamang membelit ini diri
    Tak kuasa aku menahan s’gala beratnya kini
    Diam tak selamanya terpuruk di sanubari
    Langit pekat gelap t’lah buatku memapah merebah tanah

    Tak kuat hati suarakan pergulatan rasa
    Ujar tak mampu mencerca merdu dalam kalbu
    Meraih semua ku tak bisa!
    Masa beriring jarak berjalan seiring suasana lara
    t’rus meregkuh itu t’rasa dekat
    Biarkan kusuarakan lewat rasa
    Rasa tak bersuara berlari kembali

    Lirih suara malam bisikan dinginnya aku
    Bersarang dalam dinding rindu
    Lukisan kalbuku terpampang layu
    Rintik tetesan hujan bertabur rindu
    Kubuka tangan, kusambut dirimu kan kembali

    Waktu tak mau kuputar melaju maju
    Lama berhias jenuh tak kuasa tersapu
    Termangu menunggu di tengah gemuruh galau
    Ingin berkelok

    Waktu periku, tak bisakah kau lepas
    Lepas dari lintasan pasti

    Waktu berjalan berlari
    Periku berlari kembali
    Setengah matiku kulemparkan, kutambatkan padamu

  64. A.Istiyawan says:

    Setengah Matiku

    Bulan penuh utuh terang utuh
    Malam menyingkap tabir gelap pekat
    Tersudut aku bertekuk, menunduk
    Bintang sinaran kian jauh kemilau
    Semilir angin mengiris gamang membelit ini diri
    Tak kuasa aku menahan s’gala beratnya kini
    Diam tak selamanya terpuruk di sanubari
    Langit pekat gelap t’lah buatku memapah merebah tanah

    Tak kuat hati suarakan pergulatan rasa
    Ujar tak mampu mencerca merdu dalam kalbu
    Meraih semua ku tak bisa!
    Masa beriring jarak berjalan seiring suasana lara
    t’rus meregkuh itu t’rasa dekat
    Biarkan kusuarakan lewat rasa
    Rasa tak bersuara berlari kembali

    Lirih suara malam bisikan dinginnya aku
    Bersarang dalam dinding rindu
    Lukisan kalbuku terpampang layu
    Rintik tetesan hujan bertabur rindu
    Kubuka tangan, kusambut dirimu kan kembali

    Waktu tak mau kuputar melaju maju
    Lama berhias jenuh tak kuasa tersapu
    Termangu menunggu di tengah gemuruh galau
    Ingin berkelok

    Waktu periku, tak bisakah kau lepas
    Lepas dari lintasan pasti

    Waktu berjalan berlari
    Periku berlari kembali
    Setengah matiku kulemparkan, kutambatkan padamu

    A.Istiyawan
    Mahasiswa STKIP PGRI Ponorogo
    Progam PBSI A 2008

  65. A.Istiyawan says:

    Cemeng sak jeroning Pethakku

    Yo ben kabeh tak jarno buyar
    Yo ben kabeh tambah digelar koyo kloso
    Yo ben sak utuhe tambah kebukak ombo
    Yo ben kabeh rasa dadhos rasa kang towo

    Pethaikipun tansoyo reget kabeh ino lan dosa
    Cemengipun langit dalu luwih petheng saiki
    Kabeh werung mring jutaan khelafku

    Nganti kapan?
    Coretan cemeng tansah kandhel lan petheng kabusak?

    Coretan kang kebak kamulyan soho pethak sinorot sing tak rantos
    Aku pengen lintang mbalik kemebyar
    anggowo padhanging lelakonku iki…Gusti

    Koyo opo Gusti, panjenengan saged mbucal?
    Cemeng ing sak jeroning pethak kulo?

    • yusajf says:

      duh…// q saluut banget…// rangkaian kata2 indah.
      teruskan .. menulis dlm bahasa jawa… couse sekarang ni ..udah banyak yg anak jawa yg ta tahu bhs nya sendiri….// slm….

  66. nadyacheryl says:

    what a nice puisi.beautiful!why don’t we share the same interest?i love puisi as well.do visit mine:

    http://www.lukisanhatipelangi.blogspot.com

    nadyacheryl.

  67. terima kasih daun keladi awk nak lgi pantun….tpi dh abis lh shafikah……..

  68. daun keladi warnanya hijau
    kalau ditanam slALu tmbuh
    buat baik berpada-pada
    buat jahat jngan sesekali yekk..

  69. terima kasih daun keladi,kalau boleh hendak lagi

  70. Karyapuisi says:

    Salam kenal dari Indonesia. Blog yg bagus dan ramai

  71. fakhrul says:

    macam mana nak tahu klu peribahasa

  72. Karyapuisi says:

    Penyair.wordpress is the best

  73. Rei Hino says:

    salam

    blog awak sangat best =)

  74. Sastra indonesia teus maju ya..semangat 45..thx

  75. misna says:

    Akankah ku hrs menghentikan smua langkah kakiku tuk menemukan sebuahcinta yg sejati??
    Aku lelah dgn semua ini
    Seakan ku tak mampu bertarung dgn waktu dan hati ini Ya Allah…
    Tolong aku lari dari semua ini
    Lari dari keputusasaan
    Lari dari berprasangka buruk kepada-Mu
    Sungguh… Aku tak mampu Menghadapi smua ini …
    tanpa diri-MU Aku tak mampu menerima kenyataan ini…
    kenyataan… hidup Tanpa Cinta Sejati…..
    Kemanakah aku harus mencarinya ya Allah,…
    Di sini memang banyak cinta,..
    tapi tak ada yg benar2 cinta yg sejati,..
    Tak ada yg benar2 sayang padaku,..
    Banyak yg di dasari materi,Fisik n’ Nafsu,..
    semua itu bukan cinta,……..
    Tapi hanya kesenangan dunia saja,….
    Tapi aku mencari cinta untuk dunia n’ akhirat,….

  76. wow..what amazing it is..

  77. andyw wijaya says:

    mengapa langkah menghentikannya
    kebersamaan pun terputus
    tentang persahabatanku dulu
    satu-persatu telah terpisah
    tentang persahabatan ku dulu
    berikan arti dari sebuah mimpi
    agar ku dapat berharap
    satu jalan yang kupilih
    nafas ku berhembus dari semua resahku
    dari segala kehampaan dari semua yang terjadi

  78. nurin says:

    eiiiiiii best lah pantun nie nanti buat lah lagi pantun banyak 2 leh lah kongsi ngan kiter

  79. eful says:

    izinkanku tinggalkan jejak makna

  80. amran says:

    Salam. Untuk mendapatkan puisi yang segar dan puitis, peminat sastera boleh layari Blog berikut :

    bungabungapuisi.blogspot.com

  81. K_S_C says:

    Komunitas sastra cinta:)

  82. Farid Ma'ruf says:

    Padang Rindang, Gelora Barito

    Menatap rindang seberang sana
    Dari gelora arus Barito
    Berhias segunung hitam batu bara
    Yang bak suasana dalam dada
    Yang diradang nista entah apa

    Menatap rindang seberang sana
    Dari gelora arus Barito
    Sirami raga dengan semangata
    Sinari jiwa dengan akal sehat
    Hangatkan asa dengan optimis
    Tegakkan badan, singsingkan lengan
    Kuatkan kaki, masuki barisan
    Siapkan diri, lanjutkan pengembaraan
    Maju, songsong gerombol serdadu rintangan
    Dengan doa dan perjuangan

    Menatap rindang seberang sana
    Dari gelora arus Barito
    Bukan keindahan
    Tinggallah kata demi kata kedamaian
    Untuk padang rindang seberang sana
    Dari gelora arus Barito
    []

    Pojok Batola,
    12 Oktober 2010

  83. tintahatiku says:

    menjemput kalian dari segenap sudut ke laman saya….
    tintahati88.blogspot.com

    mengundang tetamu berlaman…kuhadiahkan bingkisan kata-kata buat sekalian… terima kasih..

  84. bungalili says:

    suka kepda puisi melayu…
    bes!

  85. LFH says:

    Saya dari Komunitas sastra Cinta (KSC) izin memasang link blog ini di komunitas saya:). Thanks brother

  86. Humaini_hd says:

    bagus banget..
    terus berkarya kaks

    salam kenal.

    tq.

  87. Cahaya Masa says:

    Salam bicara pembuka kata untuk dunia sajakku..

  88. keindahan berkata-kata

  89. wah..yang command banyak buanget..numpang command juga bos. please visit me :
    Cari mengenai cinta

  90. hebat. syair syairnya baru.. modern sekali. mantap

  91. slm,,
    boleh tlg berikn saya pntun untuk perbahasan,,,
    sebagai pembngkng ke 3

  92. pahlawan_fatamorgana says:

    Terima kasih untuk hari ini ..
    kesempatan yang tertunda 6 tahun silam
    kini tlah terbayar sudah …

    itu aku,sifatku,gelak tawaku,tutur kataku
    yang dulu sembunyi di balik pintu rumah sederhanaku

    terima kasih kau buat 1 kenangan yang tertulis sudah
    diantara hujan gerimis di akhir januari
    dengan sebait puisi yang tak disangka memprosa ..

    terima kasihku
    untuk satu gadieez yang berselimut rindu
    juga akhir malam ini yang inginnya mempertanyakan diri..
    menyimpan mimpi2 esok hari

  93. This paragraph is really a good one it assists new net viewers, who are
    wishing in favor of blogging.

  94. Josefina says:

    Please let me know if you’re looking for a writer for your blog. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d
    absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
    Please shoot me an email if interested. Thanks!

  95. Christina says:

    sedih di tinggal suami

  96. nova says:

    angin…
    merajut silir kedukaan hati…
    merangkai lirih menyapu lara…
    tersangkut perih dalamnya tangis yg terbahak..
    menipu sukma hausnya jiwa yang tenang..
    menggores kalbu silam semakin dalam dan semakin luka…

    perih….

  97. nova says:

    enggan berkata..
    enggan tersenyum..
    enggan menoleh pada manapun..

  98. yana nabila- darjah 5W says:

    JIKA HARI INI SEORANG MENTERI BERJAYA, JIKA HARI INI SEORANG USAHAWAN TERKEMUKA, DAN JIKA HARI HARI SETERUSYA

  99. joni says:

    mau jalan2 dlu gan liat2 karya sang penyair hehe

  100. Barcelon4 says:

    main main lah ke blog saya http:haristfadlillahh07.blogspot.com liat kutipan kutipan saya, mohon bantu komennya saya masih baru di dunia sastra.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: