Advertisements
 

Terpanah Dadah Durjana

Sajak Terpanah Dadah Durjana

Jahil menangkap minda
memerangkap pembentuk penjara maruah menterjemah sebuah watak derita
menghancurkan hidup ceria
meranapkan impian dijulang
lantaran dadah bermahkota durjana.

Usahlah dipandang lagi
kebodohan yang bermaharajalela
angkara dadah pembunuh
melumat segala suka
menjelmakan kepayahan
yang dicari sendiri
bahana kekhilafan yang mencengkam diri.

Kini, lancarkan sebuah perang
di medan globalisasi
mencairkan segala sengsara
bersenjatakan ilmu yang dijana
berhunuskan pedang pengetahuan
agar lumat segala dadah penoda
yang selama ini
mencorak mewarnai diri remaja
melakari jiwa belia watan.

Bersatulah mencanai minda
membentuk madani benci dadah
dengan memanah segala bahaya
menghala tepat ke busar si durjana
dan lakarkan sebuah kemenangan hakiki
menjulang bendera kemurniaan diri.

Cantaskanlah segala ranting nikotin
keratkanlah segala dahan heroin
cabutkanlah jalaran akar syabu
lalu menggugurkan dedaun ganja
agar tumbuh pohon generasi yang sihat
daripada baja dadah yang meracunkan.

IMRAMLEE AMIR HUSSIN
Fakulti Bahasa – Upsi

Advertisements

23 Responses to Terpanah Dadah Durjana

  1. imramlee says:

    terima kasih….

  2. areena says:

    memang ummpphh…..bagus sangat2…boleh x kalau guna sajak ni untuk pertandingan sajak?

  3. miss.jujur says:

    tak salahkan kalau sya guna sajak ni utk pertandingan sajak nanti? jangan marah…..

  4. negro (kling nak pinjam sajak ok) says:

    nak guna sajak utk pameran tak pa kot noh .boleh ahh
    kan…kan….

  5. Rooney says:

    welcome ..your sajak is ver good !

  6. Afiq Abd Malik Handsome kulim Kedah Tmn Seri Petaling SkTJ Tahun 6 says:

    wow !aku tau aku handsome!kalau aku handsome mesti hang punya sajak is very gooooooooooooooooooooooooooood…

  7. Afiq Abd Malik Handsome kulim Kedah Tmn Seri Petaling SkTaman Jelutong Tahun 6 says:

    aku handsome dan aku very famous hang punya sajak is very gempak dan bombastik

  8. kling botol says:

    aku memang bodoh dan senget sorry are hang punya sajak jual kat tepi jalan je tak good langsung (cantaik)hehe sorry takut terasa la pulak>>>>tetapi good

  9. syuhada ahmad says:

    sye pkai sjak nie ek.. untuk prtandingan.. bleh eh…. anyway…. thx untuk sjak yg best nie…. 🙂

  10. sya pakai sajak ni untuk persembahan kelas..pentome…

  11. atikah says:

    saya akan bacakan sajak ini pada pelancaran anti dadah di sekolah sya hari khamis nie…harap xmarah ya saya baca tanpa kebenaran..terima kasih kerana sudi berkongsi sajak ini…

  12. wanniey qieyla says:

    sajak jer ade?? syair tak de ke?? sebab saya masuk pertandingan syair,..jadi saya harap ade lirik untuk syair sempena mnggu anti dadah,..

  13. Lirik lagu anti dadah boleh tahan juga………

  14. Sabri Ramli says:

    slm. saya nak minta kebenaran untuk mnggnakan sajak ini dalm prtndgn..terima kasih atas kerjasama anda.

  15. RUHANI says:

    mohon share untuk di baca semasa pelancaran bulan antidadah peringkat sekolah

  16. Norul says:

    Tahniah En Imramlee. Bahasa yang cukup indah. Minta izin untuk digunakan dalam pertandingan sajak.

  17. progdata.org says:

    Howdy I am so glad I found your webpage, I really ffound you by error,
    while I was researching on Askjeeve for someething else,
    Regardless I am here now and would just like to
    say cheers for a incredible post and a all round thrilling blog
    (I also love the theme/design), I don’t have time tto go through it alll at the
    moment but I have book-marked it and als included
    your RSS feeds, so when I have time I will be back too read a lot more, Please do keep up the awesome work.

  18. Data Science says:

    It’s very effortless to find out any matter on web as
    compared to books, as I found this post at this website.

  19. I am actually delighted to glance at this blog posts
    which includes lots of valuable information, thanks for
    providing such information.

  20. What i don’t realize is if truth be told how you are not really a lot more well-appreciated
    than you might be right now. You are very intelligent.
    You already know thus significantly in terms of this topic, produced me
    in my view believe it from a lot of varied angles. Its like men and women don’t seem to be involved except it’s one thing to accomplish with
    Woman gaga! Your individual stuffs nice. At all times take care of it up!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: