Syair Pesanan Ayahanda

Dengarkan tuan ayahanda berperi,
Kepada anakanda muda bestari,
Jika benar kepada diri,
Nasihat kebajikan ayahanda beri.

Ayuhai anakanda muda remaja,
Jika anakanda mengerjakan raja,
Hati yang betul hendaklah disahaja,
Serta rajin pada bekerja.

Menjalankan kerja janganlah malas,
Zahir dan batin janganlah culas,
Jernihkan hati hendaklah ikhlas,
Seperti air di dalam gelas.

Jika anakanda jadi besar,
Tutur dan kata janganlah kasar,
Janganlah seperti orang sasar,
Banyak orang menaruh gusar.

Tutur yang manis anakanda tuturkan,
Perangai yang lembut anakanda lakukan,
Hati yang sabar anakanda tetapkan,
Perasaan orang anakanda fikirkan.

Kesukaan orang anakanda cari,
Supaya hatinya jangan lari,
Masyhurlah anakanda dalam negeri,
Sebab kelakuan bijak bestari.

Nasihat ayahanda anakanda fikirkan,
Keliru syaitan anakanda jagakan,
Orang berakal anakanda hampirkan,
]Orang jahat anakanda jauhkan.

Setengah orang fikir keliru,
Tidak mengikut pelajaran guru,
Tutur dan kata haru biru,
Kelakuan seperti anjing pemburu.

Tingkah dan laku tidak kelulu,
Perkataan kasar keluar selalu,
Tidak memikirkan orang empunya malu,
Bencilah orang hilir dan hulu.

Itulah orang akalnya kurang,
Menyangka dirinya pandai seorang,
Takbur tidak membilang orang,
Dengan manusia selalu berperang.
 

About these ads

47 Responses to Syair Pesanan Ayahanda

  1. Angel berkata:

    Syair yang indah

  2. Muza berkata:

    Syair yang menarik….kene pada masanya…….

  3. Farah Aisyah berkata:

    Saya teringin sangat syair yang pendek.

  4. ina berkata:

    tahniah.. usaha yg baik..
    sekarang ni ssh sgt nak cari pejuang syair..
    harap lepas ni dpt siarkan syair yang ringkas n sesuai utk murid2 sekolah rendah.

  5. fia berkata:

    salam ….
    benarkan saya untuk copy syair ni boleh tak..
    cause saya tengah urgent untuk minggu bahasa IT…
    lecture suruh cari syair and all type of puisi…
    so benarkan saya untuk copy this syair and other…

  6. niocyY berkata:

    ya… syair yg mnarik dan enak d ca oleh cmua khlayak . . .
    saya sngat bangga dan yakin bhwa dlam syair trsbut mngandung mkna yg ngat berharga, , , , ,

  7. hsuen berkata:

    asdasdasdasdas

  8. LiLohOnEy berkata:

    sedang mencari syair yg sesuai ntuk di ajarkn kpd adik2 sekolah rndah..

    ada projek memperkenalkan syair, puisi, pantun kpd budak sekolah rendah :)

    dan sy rasa syair ini sgt sesuai..

    bhsa yg mudah dan tidak kompleks :)

  9. mariadi berkata:

    terus berkarya dengan penuh kata kata yang bisa diteladani,so ajari dong gimana cara membuat puisi yang mengugah kan hati

  10. doy berkata:

    gw suka bgt

  11. capricorn95 berkata:

    Hmm..

  12. dedix berkata:

    aku ingin syair bagus.

  13. dedix berkata:

    aku ingin mencari syai untuk adik kelas ku..

  14. Bashory berkata:

    Penyair juga manusia

  15. misya3131 berkata:

    urm….ok…bnyak mksod trsirat…x phm sngat…tp syair mmg cm neyh…

  16. jhe-jhe berkata:

    bagus banget syairnya..

    kbtulan lgi dsuruh nyari syair sama guru yg crewet n rese banget..
    tp sya ykin qlo gurunya baca syair ini mingkem deh dia..

    hehe..

  17. Syair Puisi “INDAHNYA CINTA di HATI”…

    INDAHNYA CINTA di HATI Senja datang ketika sang surya mulai menghilang… Ku lihat indah bintang – bintang senja di sela – sela padang ilalang Hati ini berkata, diri ini bicara…Aku ingin pulang Ku bayangkan indah senyummu menyapa …

  18. nina berkata:

    eemmm…..syair yg bgus…skg nie syair smkn dilupakan..cpta le syair ag..usha yg bek…bkn seme org leh bsyair….bahsa yg lmbut dan makne yg mndlm…

  19. musa johanda berkata:

    suara hti yang shahdu dn bijak nya

  20. SabjanBadio berkata:

    Syair di atas ditulis oleh Raja Ali Haji. Kutipan di atas kurang lengkap, selengkapnya ada di halaman: http://www.rajaalihaji.com/id/works.php?a=ZUovUHMvVw%3D%3D=

  21. ija berkata:

    Biasa aja tuh

  22. fatin berkata:

    bagus saya suka sangat krn dpt jumpa web nie……the best than the best….tapi syair tema membaca tak de ke?

  23. nora berkata:

    kenapa x dak syair 1 Malaysia.
    Kalau boleh nak nak.
    Ini untuk persembahan.

  24. nora berkata:

    walau apapun syair ini suadah cukup untuk menang.
    Tapi lari tema daaaa

  25. angger2 berkata:

    sip.. mampir gan..

  26. Aras berkata:

    byk tradis syair nih…minta dikongsi/

  27. huter berkata:

    bagus…tepat pada masanya…untuk aku mencari syair..

  28. Safirah berkata:

    Sekarang susah sangat nak jumpa orang yang pandai bersyair.Penulis syair pun susah nak jumpa.Anda penulis yang bagus.

  29. unique_own berkata:

    syair ni siapa penulis asal, dan dapat dalam buku ape ye? saye nak cari buku nye lah… penerbit sape?

  30. RERE berkata:

    Konvensional….

  31. Rahma berkata:

    kk bleh tw, nich tema ap yach N klo bleh tw pesan amanatnya apa.?

    . soal’y kuh punya tugas nich..?? :)

  32. azah berkata:

    saya minta izin untuk copy….

  33. ryan iyan refan berkata:

    best kew????..haha..jngn mrh bro..mse lu nk copy niew,ade gdis kne simbh asid ngn pkwe dye!!!!..allahualam hnye tuhn je yng tau betpe peritnye…ALLAHUALAM!!!!!!..over narr la aq ni

    hikhikhik

  34. syafiq kot berkata:

    Equilateral, Isosceles and Scalene

    There are three special names given to triangles that tell how many sides (or angles) are equal.

    There can be 3, 2 or no equal sides/angles:
    Equilateral Triangle
    Equilateral Triangle

    Three equal sides
    Three equal angles, always 60°
    Isosceles Triangle
    Isosceles Triangle

    Two equal sides
    Two equal angles
    Scalene Triangle
    Scalene Triangle

    No equal sides
    No equal angles

    What Type of Angle?

    Triangles can also have names that tell you what type of angle is inside:
    Acute Triangle
    Acute Triangle

    All angles are less than 90°
    Right Triangle
    Right Triangle

    Has a right angle (90°)
    Obtuse Triangle
    Obtuse Triangle

    Has an angle more than 90°

    Combining the Names
    Sometimes a triangle will have two names, for example:
    Right Isosceles Triangle
    Right Isosceles Triangle

    Has a right angle (90°), and also two equal angles

    Can you guess what the equal angles are?
    Area
    triangle b h

    The area is half of the base times height.

    * “b” is the distance along the base
    * “h” is the height (measured at right angles to the base)

    Area = ½bh

    The formula works for all triangles.

    Another way of writing the formula is bh/2
    Example: What is the area of this triangle?

    Triangle

    Height = h = 12

    Base = b = 20

    Area = bh/2 = 20 × 12 / 2 = 120

    Just make sure that the “h” is measured at right angles to the “b”.
    Why is the Area “Half of bh”?

    Imagine you “doubled” the triangle (flip it around one of the upper edges) to make a square-like shape (it would be a “parallelogram” actually), THEN the whole area would be bh (that would be for both triangles, so just one is ½bh), like this:
    triangle area
    You can also see that if you sliced the new triangle and placed the sliced part on the other side you get a simple rectangle, whose area is bh.

  35. syair ni best tapi tak de ke yang upin(ipin) punya…nak syair negro blh tak???

  36. best lah syair ni tapi tak de ke yang upin (ipin) punya…nak syair negro hitam punya bole tak???

  37. syair nya bagus…..buat yg lebih modern dong

  38. ainulll berkata:

    mau tanya, tema syair ini apa ya.?

  39. wiraaa berkata:

    ANAK YANG BERPESAN KEPADA AYAHNYA

  40. jabrix berkata:

    analisis unsur trsbt apa lur?

  41. nur hidayat berkata:

    apa analisis syair trsbt??

  42. nely soraya berkata:

    pesan didalam syair pesanan ayahanda itu apa sih?

  43. Mulyati berkata:

    WAH SYAIRNYA bagus sekali, sya ingin tanya apa pesan yg terkandung dari syair itulah orang akalnya kurang,menyangka dirinya pandai seorang,takbur tidak membilang orang,dengan manusia selalu berperang

    mhon di jawa yaaaaaaaaaaaaaaaa

  44. winda widyasari berkata:

    makna dan artisyair dari pesanan ayahanda

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 122 other followers

%d bloggers like this: